Evde pipo yapımı


Her ne kadar hobi amaçlı, el yordamıyla pipo yapmak istesek de bunun için yine de makine ve ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.

Özellikle tütün haznesi ve hava kanalı için torna, kaba işçilik için el motoru, ince işçilik için zımpara, boya ve cila ilk akla gelen malzemelerdir.

Amatör  olarak pipo yapmaya başlamak için birkaç yol daha var.

Eğer torna ve benzeri ağır makineniz yoksa pipo yapımı başlangıç kiti şeklinde tütün haznesi ve hava kanalı açılmış şekilde hazır briar bloklar bulunmaktadır. Bunları tercih ederek hemen daha ince işçiliğe başlayabilir ve hayalimizdeki pipoyu şekillendirebiliriz.

 Tüm aşamaları kendimiz yapmak istiyorsak  gerekli ekipmanı tamamladıktan sonra hayalimizdeki  pipoyla aramızda  kalan en önemli adım  piponun şeklini belirleyip  ona uygun ağacı bulmaktır.

Pipo şekilleri düz pipolar, kıvrık pipolar, basık pipolar ve doğal desenli pipolar olarak genelde 4 farklı kategoriye ayrılmıştır.

Bu şekillerden birine karar verdikten sonra, piponun boyutuna karar vermeliyiz, küçük , orta , büyük  ve ekstra büyük boy olarak yapacağımız piponun boyutuna göre pipo ağacı tercih etmeliyiz. Yapacağımız pipodan çok daha büyük boy pipo ağacı seçmek harcayacağımız emeğin süresini uzatacaktır, aynı şekilde çok küçük boy seçmek de pipo ağacında çıkabilecek lekelere karşı hata toleransını düşürecektir.

Son olarak pipo ağacının kalitesini seçmek kalıyor, öncelikle unutmamak gerekir ki, pipo ağacı toprağın altında yetişen bir ahşap olduğundan ve şeffaf bir yapısı olmadığından her pipo ağacında leke, taş, çukur,çürük çıkma ihtimali bulunmaktadır.  Ancak pipo ağacı kesimi esnasında ustaların tecrübesine göre kalite sınıflandırması yapması  bu ihtimali oldukça düşürmektedir.

Pipo ağacında 1.kalite,  leke ihtimali en düşük olan ağaç kalitesidir. Eğer boyasız, verniksiz, kumlamasız düz desenli bir pipo yapmak istiyorsanız ve küçük ayrıntılara çok önem veriyorsanız bu kaliteyi tercih edebilirsiniz.

2.kalite ağaçlarda leke çıkma ihtimali bulunmaktadır. Yapacağınız pipo şekli ve desenine göre tercih edebilirsiniz.

3.kalite ağaçlarda ise leke ihtimali daha yüksek olduğu için boyalı, vernikli, kumlamalı, desenli pipolar için tercih edilebilirsiniz.

Pipo ağacını da seçtikten sonra hayalimizdeki pipo şeklini taslak üzerine çizmek hatalı başlangıç yapmayı engelleyecektir. Çizime göre önce tütün haznesini delmek sonra ona göre hava kanalını açmak başlangıç için ilk yapılacak iştir, sonrasında torna ya da el motoru ile kaba işçiliğini yapıp, pipoyu zımparaya hazır hale getirebilirisiniz.

Sonrasında kalından inceye doğru zımparalar yardımıyla istediğimiz forma gelene kadar ince işçiliğe devam edebilirsiniz.

Son aşamada pipoya uygun akrilik ya da ebonit pipo sapı takarak, bu sapın ölçülerini pipo ağacı ile aynı seviyeye getirerek ince işçiliği tamamlamış olursunuz.

Tercihe göre alkol bazlı boya ile renklendirebilirsiniz..

Son aşamada daha pürüzsüz ve parlak bir görünüm için wax kullanabilirsiniz.

PİPO KULLANIMI

İlk kullanımlarda tütün haznesini 1/3 oranında doldurarak başlamanızı tavsiye ederiz, tütün haznesi kurum bağlamaya başladıktan sonra ateşin ağaca zarar verme ihtimali oldukça düşeceğinden tütün doluluk oranını yavaş yavaş artırmanızda fayda vardır.